De Kleineondernemersregeling 2020 lijkt handig, maar is de regeling wel zo handig als dat hij lijkt?
Nederland telt ruim 1,2 miljoen eenmanszaken in 2020. In 2019 kwamen er maar liefst 159.000 nieuwe eenmanszaken bij. Maar onder ondernemers verstaan wij ook de VOF’s en de BV’s. Ieder persoon richt een onderneming op met een ander idee. Veel van dit soort ondernemingen zijn opgericht als hobby of als bijbaan. Voor dit soort ondernemers heeft de Belastingdienst de Kleineondernemersegeling in het leven geroepen. Alleen sinds 2020 is de KOR veranderd. Maar wat is er veranderd aan de nieuwe KOR en wat zijn de nadelen aan de Kleineondernemersregeling 2020?

Wat is de Kleineondernemersregeling 2020 (KOR)?

De Kleineondernemersregeling helpt kleine en startende ondernemingen door het niet hoeven te betalen van Omzetbelasting, ook wel de btw. Bij het gebruik van de KOR hoef je de btw niet te vermelden op de facturen. Dus dat betekent dat je of de prijs van je dienst en/of product kan verlagen, of je houdt vast aan je prijs en je gaat het geld voor je onderneming of privé gebruiken. De KOR mag je gebruiken als je als ondernemer aan de volgende eisen voldoet:

Wat is er veranderd aan de nieuwe Kleineondernemersregeling?

Voorheen mocht je als ondernemer gebruikmaken van de KOR als je minder dan € 1.883 btw per jaar moest betalen. Maar per 1 januari 2020 is de nieuwe regeling in het leven geroepen. Deze regeling is nu van toepassing op de omzet van de onderneming en niet meer op de btw. Met jouw onderneming mag je jaarlijks niet meer dan € 20.000 omzet draaien. Uiteraard is het omzetbedrag exclusief het btw bedrag.

Wat als ik alsnog meer dan € 20.000 omzet heb?

Het kan zomaar zijn dat je bedrijf ineens heel hard groeit, waardoor je tegen alle verwachtingen meer dan € 20.000 omzet hebt. Dat is in principe geen probleem. Er zijn twee dingen die je doet, zodra je meer dan € 20.000 gaat omzetten.

nadelen kor 2020

Voordelen aan de Kleineondernemersregeling

Aan de titel zag je al dat we in dit bericht de nadruk leggen op de nadelen aan de regeling, alleen voordat we aan de nadelen beginnen zijn er uiteraard ook voordelen. De Belastingdienst heeft namelijk niet zomaar deze regeling in het leven geroepen.  Allereerst kan je lagere tarieven hanteren voor je klanten met je dienst of product, doordat er geen btw meer over het subtotaal berekend hoeft te worden. Je kan er ook voor kiezen om vast te houden aan de prijzen waar eerst btw over berekend was, zodat je bruto winstmarge groter wordt.

Bij het gebruikmaken van de KOR 2020 ben je minder tijd kwijt aan je administratie. Je hoeft elk kwartaal namelijk geen btw-aangifte meer te doen, waardoor er een belangrijk gedeelte van de administratie wegvalt. Dit scheelt een hoop tijd. Deze tijd kan je weer goed gebruiken voor het verbeteren van je product of dienst. Let op: de administratie van jouw onderneming moet wel bijgehouden worden voor de Inkomstenbelasting. Dit is en blijft verplicht!

Nu komen we op het punt waarvoor je hier bent gekomen. Waarom is de Kleineondernemersregeling (KOR) wellicht nadelig voor jou?

Nadelen aan de Kleineondernemersregeling 2020

Er zijn een heleboel verschillende soorten redenen waarom jij (de ondernemer) je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het kan zijn dat je je baan hebt opgezegd en opzoek bent naar ultieme vrijheid. Je wilt graag iets ondernemen naast je vaste baan. Je hobby is uit de hand gelopen, waardoor je verplicht bent om een administratie bij te houden voor de Belastingdienst. Talloze redenen om ondernemer te worden, maar voor iedereen anders.

Naast dat het hartstikke fijn kan zijn dat je niet meer btw-plichtig bent over je omzet, kan het ook tegen je werken. Er zitten namelijk óók een aantal nadelen aan de Kleineondernemersregeling. Stel je voor dat je een onderneming hebt opgericht waar je de eerste 3 jaar niet of nauwelijks gaat omzetten (onder de € 20.000), maar je gaat wel veel investeren in machines, laptops, kantoormeubilair, apps enzovoorts. Dan komt de KOR toch niet zo goed van pas.

Een voorbeeld:
Stel je voor jij koopt een laptop van € 2.000,00. Daar betaal je € 420,00 belasting over. Zonder de regeling mag jij deze
€ 420,00 die je betaald hebt, terugvorderen bij de Omzetbelasting in Rubiek 5B. Alleen met de KOR 2020 mag dat dus niet meer. Je betaald dus een btw bedrag, die je niet mag terugvorderen.
Ben jij dus een start-up die in de eerste jaren veel gaat investeren, maar niets of nauwelijks gaat omzetten? Maak geen gebruik van de regeling, want er zullen alleen maar nadelen aan zitten.

Een aantal nadelen aan de KOR 2020 op een rij:

Moet ik nou wel of niet gebruikmaken van de Kleineondernemersregeling?

nadelen kleineondernemersregeling 2020

Dit is helemaal afhankelijk van de verwachtingen die jij hebt met jouw onderneming. Het maakt niet uit of je een Eenmanszaak, VOF of BV hebt maar het gaat puur om de € 20.000 omzet die jij wel of niet gaat bereiken de aankomende jaren.
Het is belangrijk dat je alle voor en nadelen op een rijtje zet van de Kleine Ondernemersregeling. Ik adviseer ondernemers altijd om dit te bespreken met een boekhouder. Het zou namelijk stom zijn als je per ongeluk de verkeerde keuze maakt.

Indien je toch zelf de keuze wilt maken, heb ik een checklist van 4 stappen voor je gemaakt.

Wanneer wel gebruikmaken van de Kleine Ondernemersregeling?

  1. Je voldoet aan de 3 criteria om gebruik te kunnen maken van de regeling.
  2. Maak zelf of met een boekhouder een prognose of je de aankomende jaren btw zal moeten betalen of moeten terugvorderen. Als je namelijk btw verwacht terug te vorderen, dan is het in veel gevallen slimmer om niet gebruik te maken van de regeling. Moet je vooral betalen, dan kan je ervan uitgaan dat de regeling van pas kan komen op jouw onderneming.
  3. Als je voornamelijk aan particuliere klanten verkoopt, dan is de regeling een ideale uitkomst. Maar verkoop je merendeels aan zakelijke klanten? Dan kan het averechts en wantrouwend werken, omdat je geen btw berekend over de facturen. Dat betekent dat de zakelijke klant geen btw kan en mag terugvorderen.
  4. Wanneer je geen of nauwelijks investeringen verwacht te doen, dan raad ik je aan om gebruik te maken van de regeling. Verwacht je wel veel investeringen te doen? Zie dan van de regeling af, zodat je btw kan blijven terugvorderen voor investeringen en kosten.

Met deze checklist moet je een heel eind kunnen komen om een keuze te maken of je wel of niet gebruik wilt maken van de KOR 2020. Indien je wilt gebruikmaken van de regeling, kan je je aanmelden via dit onderstaand formulier van de Belastingdienst.

Klik hier om het aanmeldformulier voor de Kleine Ondernemersregeling 2020 te downloaden.


Gratis online adviesgesprek van 30 minuten t.w.v. € 65,00

Heb je advies nodig om tot het besluit te komen of je wel of niet gebruik moet maken van de Kleineondernemersregeling? Ik kom dan graag met je in contact. Om tot de beste keuze te komen bied ik jou een Gratis Online adviesgesprek aan van 30 minuten t.w.v € 65,00. Bij het advies gesprek zal ik samen met jou kijken naar je huidige financiële status van je onderneming en samen met jou een prognose maken met wat we de aankomende 3 jaar kunnen verwachten. Zo kom je tot een goed besluit, waar je later geen spijt van zal krijgen.
Neem het zekere voor het onzekere en laat je adviseren door een fiscaal specialist.

Klik hier om een GRATIS Online adviesgesprek van 30 minuten in te plannen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *